Царската баня в Банкя отвори врати в пълния си блясък - има термална зона, спа, солна стая

Басейнът е с минерална вода от 37 градуса

29.09.2022 | 19:34 Редактор: Елеонора Танева

Минералната баня в Банкя, позната още като Царската баня, заработи отново. Тя вече е реставрирана в автентичния си вид от преди повече от 20 години, а от утре ще приема и посетители.

Реставрацията на минералната баня, която беше извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда. След официалното откриване, всички желаещи можеха да разгледат сградата.

"Утре от 9 часа сутринта всеки един може да се наслади на услугите - термална зона, уелнес зоната и солната стая. По-новото е, че в термалната зона влиза басейн, който е с минерална вода - 37-градусова, където могат да се извлекат всичките ѝ полезни свойства", обясни управителят на минералната баня Андрей Калмаков.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. 

"Това е музей, не е баня, неземна красота е", не крие възхищението си един от първите посетители при откриването. 

Банята е проектирана от мюнхенски архитект, който завършва проекта през 1906 г., а на 24 май 1911 г. банята е официално открита. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гинка Стамова
преди 1 година
Невероятно красиво е възстановена. Тя е гордост за Банкя. Персонала е много любезен и отзивчив. Заслужава си да бъде посетена и да се ползват услугите, които предлага. Сигнализирай за неуместен коментар