Редовното почистване и проветряване на спалнята са ключът в борбата с акарите

Те живеят необезпокоявани в матраците на леглата

29.09.2022 | 21:23 Редактор: Петя Кръстева
Редовното почистване и проветряване на спалнята са ключът в борбата с акарите

Всяка домакиня иска домът ѝ да е чист и подреден. Този полезен навик всъщност може да помогне на всички членове от семейството да са по-здрави. Минавайки мислено през стаите и местата, които почистваме – кухня, хол, детска стая, антре, баня, тоалетна, понякога пропускаме една част, която може да се окаже истински рай за малки паразити. Коя е тя? За съжаление, това е мястото, в което прекарваме може би една трета част от живота си, а именно – леглото. Всички сме чували за акарите, които живеят необезпокоявани в нашия матрак.

Акарите са част от семейството на паякообразните членестоноги и за съжаление, те могат да бъдат видени само под микроскоп. Това е може би и една от причините, поради които пренебрегваме почистването на тези деликатни места – на практика те са невидими за човешкото око. Ако видите увеличена снимка на акарите, с които съжителствате, определено бихте се изплашили – остри къси крака, голямо туловище и глава, подобна на клещи – същество, с което не бихте искали да застанете лице в лице.

Все пак съществуват начини, по които да се предпазим от тях.

Разбира се, първото и най-важно условие е да почистваме редовно – особено местата, където се събира прах. Успоредно с това, трябва на няколко дни да сменяме и перем спалното бельо – чаршафи, одеяла, калъфки и възглавници. Задължително да перем на 60 градуса или повече и да се постараем чистото бельо да съхне на проветриви места. Ако е възможно – сведете до минимум излишните сувенири, стари книги и детски плюшени играчки – те задържат прах и са идеални места за развитието на акарите. Използвайте прахосмукачка с воден филтър и проветрявайте редовно. Ако имате възможност – снабдете се с уред за почистване на въздуха.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК