Как да си приготвим домашен обезмаслител с етерични масла?

Обезмаслителите са едни от най-добрите помощници

28.09.2022 | 23:00 Редактор: Ваня Кузманова
Как да си приготвим домашен обезмаслител с етерични масла?

Мазнините са навсякъде около нас в кухнята, особено ако се готви често. При готвене мастните молекули летят във въздуха и полепват по всякакви повърхности без значение дали са били в пряко съприкосновение с храната или не. Ето защо, когато готвите нещо, мазнини полепват не само по котлоните и фурната, но и навсякъде наоколо по мебелите, уредите и дрехите. 

Обезмаслителите са едни от най-добрите помощници в такива трудни моменти. Те помагат за по-лесното разтваряне на полепналите мазнини и почистването им без особено продължително търкане. 

Тези препарати с обезмасляващи свойства обаче обикновено съдържат много агресивни съставки, които при вдишване могат да причинят алергични реакции. В контакт с кожата пък могат да предизвикат раздразнения, обриви, различни дерматологични проблеми. 

За да избегнете вредните ефекти на обезмаслителите, можете да си направите домашни такива с изцяло натурални съставки, които не дразнят кожата, очите и лигавиците, и имат не по-малко положителни ефекти в почистването. 

Обезмаслител с етерични масла

  • 1 супена лъжица течен кастилски сапун;
  • 15 капки етерично масло от лимон или грейпфрут;
  • 1 чаша вода;
  • Стъклена спрей бутилка;

Смесете всички съставки в стъклената бутилка. Затворете капачката добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят и разтворят напълно. Можете да използвате този обезмаслител върху всякакви повърхности, включително и за дрехи.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК