Ето кои симптоми издават атипичните форми на инсулт

В около 3% от случаите той може да бъде представен с картината на психотичен епизод

28.09.2022 | 11:29 Редактор: Петя Кръстева
Ето кои симптоми издават атипичните форми на инсулт

Атипичните варианти на острите мозъчно-съдови инциденти се отличават със специфичност, срещат се сравнително рядко и представляват диференциално-диагностичен проблем, поради което се забавя и ранното стартиране на адекватно лечение. През 2002 г. вниманието към тази група инсулти се повишава като в практиката започва да се използва терминът "инсулти-хамелеони".

В около 3% от случаите мозъчният инсулт може да бъде представен с картината на психотичен епизод – пример са наличието на халюцинации, манийно-подобни състояния, включително депресии и изразено тревожно разстройство. В съображение влиза и остро възникнала деменция. Неврологичната симптоматика липсва или е лекостепенна, дори с преходен характер.

Делириумът е отличителен симптом, който обичайно възниква след хеморагични мозъчни инциденти. Започва остро и се характеризира с нарушена алопсихична ориентация и психомоторна възбуда.

Различни двигателни разстройства като дистония, хорея, атетоза, тремор, миоклонии, "потрепване на крайници" и други могат да бъдат първа клинична проява на мозъчен инсулт, поради което не бива да се подценяват и диагнозата да се забавя.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК