Скулптурата "Водна паша" ще вдъхновява хората да вярват в доброто за постоянно от Южния парк

Граждани правят препратки към Библията и пастира Иисус Христос

27.09.2022 | 19:42 Редактор: Петя Кръстева

Скулптурната композиция "Водна паша", която вече е хит в социалните мрежи, беше официално открита в Южния парк в столицата. Композицията се състои от пастир, който води стадото.

От 2009 до 2019 г. първоначалната композиция е разположена в езерото до село Осиковица край Правец. Тя била направена от стиропор, пръчки, плат и опакована в смола. Идеята "Водна паша" да заживее в София е на писателя акад. Владимир Зарев.

"Когато я видях в блатото на Осиковица беше наистина като духовно явление, бях смаян. Просто не можех да си представя, че това творческо вдъхновение ще си отиде. Тогава с Румяна Теслакова решихме да направим подписка и да се борим този проект да се осъществи", разказва той.

Сега фигурите са изработени от месинг и тежат малко над 2 тона, а пастирът е висок над 4 метра. Композицията ще остане за постоянно в парка. 

"Няма нищо по-хубаво от това, разхождайки се, да срещаш изкуство, не специално да отидеш. Това е особено важен път към младите хора", смята председателят на Комисията по култура към СОС Малина Едрева.

Хората с любопитство и усмивка се спираха да се насладят на новия изглед на изкуственото езеро в парка. 

"Виждам, че хората се спират, гледат, дали разбират какво изобразява не мога да кажа. Явно е библейско, по библията пастирът е Иисус Христос, а овцете сме ние", коментира столичанката Атанаска.

Желанието на автора е чрез Водна паша хората да вярват повече в доброто, в хубавите неща в живота и да гледат с оптимизъм.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
неоЛи
преди 2 месеца
Страхотна е! От към кой вход на парка се пада? Сигнализирай за неуместен коментар