Какво да ядем за добро храносмилане?

Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените

27.09.2022 | 23:30 Редактор: Теодора Патронова
Какво да ядем за добро храносмилане?

Някои храни са по-трудно смилаеми от други. Съставът на различните храни ги прави различно усвояеми от тялото. Всяка храна съдържа макроелементи – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри в различни количества. Един от тези макроелементи има най-голямо влияние върху степента на трудност на храносмилането и това са фибрите. 

Кои са най-лесните за храносмилане храни?

Бял ориз

Белият ориз е рафиниран и пречистен от по-голямата част от фибрите в състава му. Това го прави значително по-лесен за обработка и усвояване от всички останали видове пълнозърнест ориз. Тъй като фибрите са трудни за храносмилане, ако имате някакви стомашно-чревни проблеми, белият ориз може да ви помогне.

Варени зеленчуци 

Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане.

Ферментирали храни 

Ферментиралите храни са препълнени с пробиотични бактерии, подхранващи микробиома в червата. Колкото повече ферментирали храни ядете, толкова по-голямо разнообразие ще имат бактериите в червата ви. Проучване от 2018 година, цитирано от mindbodygreen.com съобщава, че ферментиралите храни, като кисело мляко, ферментирали зеленчуци и плодове, кисело зеле, оказват значително положително влияние върху чревния микробиом.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Силно се съмнявам, че киселото мляко в магазините е какъвто и да било пробиотик. Сигнализирай за неуместен коментар