Кои са най-лесните за храносмилане храни?

Процесът на храносмилане отнема между 24 и 72 часа в зависимост от храните

26.09.2022 | 11:22 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-лесните за храносмилане храни?

Някои храни са по-трудно смилаеми от други. Съставът на различните храни ги прави различно усвояеми от тялото. Ето защо дори една храна да е считана за здравословна и полезна, тя може да предизвика храносмилателни проблеми, ако се консумира в голямо количество или в комбинация с друга трудно смилаема храна.  

Процесът на храносмилане отнема между 24 и 72 часа в зависимост от храните, които сте консумирали. Някои храни се храносмилат дори по-дълго, а хранителните им елементи се оказват предизвикателство за храносмилателния тракт. Това може да предизвика дискомфорт, подуване, газове, запек, диария. 

Ако страдате от гастрит, язва, различни проблеми с червата, консумацията на трудно смилаеми храни може да е още по-голямо предизвикателство за стомашно-чревния тракт. 

Бял ориз

Белият ориз е рафиниран и пречистен от по-голямата част от фибрите в състава му. Това го прави значително по-лесен за обработка и усвояване от всички останали видове пълнозърнест ориз. Тъй като фибрите са трудни за храносмилане, ако имате някакви стомашно-чревни проблеми, белият ориз може да ви помогне.

Варени зеленчуци 

Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
При различните хора и конкретните им проблеми, кое как храносмилат също е различно. Сигнализирай за неуместен коментар