Проучване: Регион в Швейцария легализира продажбата на канабис, цената стига 12 долара

Участниците трябва да са над 18 години, да са жители на кантона и вече да са употребявали канабис

18.08.2022 | 14:18 Редактор: Петя Кръстева
Проучване: Регион в Швейцария легализира продажбата на канабис, цената стига 12 долара

Швейцарският регион Базел-Щадт следващия месец ще започне пилотен проект за легална продажба на канабис, с което прави първата стъпка в Швейцария към евентуална легализация.

В изявлението на северния кантон се казва, че на 15 септември ще започне проучването "WEED CARE" и че хората вече могат да се запишат сред 370-те участници.

"Научните познания, придобити в резултат на това, осигуряват основа за обсъждане на бъдеща отговорна политика по отношение на канабиса", се казва в изявлението на Базел-Щадт. Понастоящем в богатата алпийска държава канабисът може да се купува законно само за медицинска употреба или за немедицинска употреба, когато съдържа под един процент тетрахидроканабинол ( THC) - компонентът, който кара любителите да се дрогират, предаде БГНЕС

В същото време закупуването на хашиш е незаконно, независимо от нивото на THC.

"Въпреки забраните, "употребата на канабис е широко разпространена, безопасността на потребителите е несигурна, а черният пазар процъфтява", твърдят от Базел-Щадт. Проектът на региона бележи първия от няколкото пилотни опита, разрешени от Федералната служба за обществено здраве (FOPH) на Швейцария за регулирана продажба на канабис за немедицински цели.

Целта на 2,5-годишното проучване ще бъде да се проучи "ефектът от регулираната продажба на канабис върху поведението на потребителите и здравето им.

Няколко други швейцарски области и градове също планират подобни проучвания в опит да определят различни ефекти от регулирането на канабиса. Според FOPH проучванията показват, че мнозинството от швейцарците са отворени към идеята за коренно преразглеждане на политиката на страната по отношение на канабиса.

Участниците в проучването в Базел-Щадт ще трябва да са на възраст над 18 години, да са жители на кантона и вече да са употребявали канабис. Ще бъдат включени шест различни продукта от канабис - четири под формата на изсушени цветове от канабис и два продукта от хашиш, всеки с различни нива на THC и на канабидиол (CBD).

Продуктите ще се продават в аптеките, а цената им ще бъде сходна с тази на улицата - между 8 и 12 швейцарски франка (8,40-12,60 долара) за грам.

"По време на цялото проучване участниците ще бъдат редовно разпитвани за поведението им при консумация на канабис, а също и за физическото и психическото им здраве", обобщиха от региона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК