Кои са най-добрите храни за устойчива имунна система?

Зеленолистните зеленчуци като спанака са богати на желязо и витамин С

18.08.2022 | 20:54 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-добрите храни за устойчива имунна система?

Начинът ни на живот, хранене, липсата на редовна физическа активност, стресът и т. н. се отразяват на имунитета ни. Когато налице са твърде много негативни фактори, тогава по-често страдаме от настинки и грип. Здравата имунна система до голяма степен зависи от здравословния ни начин на хранене, добрия сън, поддържането на здравословно тегло, спортната активност, поддържането на здрава храносмилателна система.

Кои са едни от най-добрите храни за устойчива имунна система?

Спанак

Зеленолистните зеленчуци като спанака са богати на желязо и витамин С. Те са от съществено значение за поддържането на здравословни стойности на хемоглобина и желязото в кръвта. Също така, спанакът е богат и на бета-каротин и антиоксиданти, които подобряват способността на тялото ни да се бори с болестите. Включването на спанак в менюто ни, може да помогне за подобряване на имунитета.

Куркума

Куркумата е подправка, която е част от индийската кухня от векове. Тя е известна със своите противовъзпалителни свойства. Подправката е богата на активна съставка, наречена куркумин, която е чудесен модулатор на имунната система. Според редица западни проучвания, куркуминът може да инхибира възпалението, предизвикано от оксидативния стрес.

Джинджифил

Когато става въпрос за повишаване на имунитета, джинджифилът е една от най-полезните за здравето подправки, тъй като има отлични противовъзпалителни свойства. Джинджифилът е популярна подправка, която може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, както и да помогне при гадене и възпалено гърло.

Джинджифилът има и антивирусни свойства. Благоприятствайки храносмилането, помага за поддържането на здрави черва, като по този начин укрепва имунната система.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК