Съвети за ускоряване растежа на чушките за добра реколта

Осигурете повече светлина

18.08.2022 | 10:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Съвети за ускоряване растежа на чушките за добра реколта

Чушките са прекрасен зеленчук с богати вкусове - от сладки през тръпчиви до люти и дори "огнени". Чушката е топлолюбиво тропическо растение, което се нуждае от много светлина, топлина и вода, за да расте буйно и да дава богат плод.

Ако сте любители на домашната градина, вероятно бихте се радвали да си засадите и отгледате чушки. Това може да се случи както на балкона, така и в градината, разбира се. Но понякога чушките ви може да не растат достатъчно бързо, колкото ви се иска.

За да накарате чушките да растат бързо и да дават добра реколта ви трябват някои хитрини. С помощта на тези трикове ще се радвате на успехи в отглеждането и похапването на домашни чушки, отгледани от вашите ръце и грижи.

Ето някои трикове за бърз растеж и добра реколта от чушки:

Повече топлина

Най-добрият начин да стимулирате чушките да растат бързо е да им осигурите повече топлина. Оптимален растеж при пипера се случва в температурни граници от 21 до 29 градуса. През нощта градусите не трябва да падат под 13. Ако отглеждате чушките на открито е важно да сте сигурни, че са засадени в топло време, така че да могат да ускорят растежа си и да дадат плод по-бързо.

За да осигурите допълнителна топлина можете да им направите оранжерия. Нужен ви е само найлонов плик или голямо найлоново парче. Всичко зависи от това колко големи са насажденията ви. Ако отглеждате чушките в саксия на балкона, забийте една пръчка по средата на саксията, която да служи за опъване на импровизираната ви оранжерия. Покрийте отгоре с найлонов плик - толкова голям, колкото да не опира в стъблата и листата на растението. Може да пробиете няколко дупки, за да може да влиза въздух.

Осигурете повече светлина

Чушките се нуждаят от много обилна светлина. Не е нужно да е пряка, въпреки че ако са в градината, това няма да им навреди. Имайте предвид, че чушките се нуждаят между 8 и 10 часа непрестанно огряване. Отглеждането им в късна пролет и през лятото е най-добрият момент.

Не подрязвайте прекален

Подрязването на растенията трябва да се случва много предпазливо. Много хора правят грешката да подрязват чушките отгоре, за да насърчат храстовидния им растеж. Чушките не обичат прекаленото подрязване, затова не прекалявайте.

Подхранете чушките

Ако искате чушките ви да растат неудържимо и да дават много плод за кратко време, подхранвайте ги подобаващо. Те се нуждаят от хранителни вещества, за да растат силни и здрави. Преди да прехвърлите разсада в постоянна саксия, не забравяйте към почвената смес да добавите органичен компост. Той ще подхрани растението и ще му помогне да даде по-богата реколта.

Четете повече в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 1 година
Ти да видиш...за направа на оранжерия трябвал само голям найлон... Сигнализирай за неуместен коментар