Как да пестим енергия през летните месеци?

Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 на сто от енергията, консумирана в домовете

17.08.2022 | 16:05 Редактор: Петя Кръстева
Как да пестим енергия през летните месеци?

Един от най-важните фактори за намаляване на енергийните разходи през лятото е увеличаването на ефективността на уредите за охлаждане. За целта трябва да използвате електроуреди с висок енергиен клас.

Почистването на запушен филтър на климатик само по себе си може да спести от 5 до 15% от потреблението на енергия и ще помогне за поддържането на устройството в оптимално работно състояние за по-дълго време – спестявайки пари за скъпа подмяна, съобщават от едно от електроразпределителните дружества у нас. 

През летните месеци най-ефективно е да поддържате термостата на климатика на температура достатъчно ниска, за да се чувствате комфортно. Впоследствие всяко настройване над 24⁰C може да спести 10-15% от използваната енергия.

В случай че планирате излизане за няколко часа, е по-ефективно да изключите климатика. Ако пък сте у дома, затварянето на вратите и вентилационните отвори на климатика в стаи, които не се използват, може да направи вашата охладителна система по-ефективна. 

Вентилаторите използват приблизително 1/60 от енергията на един климатик. Таванните вентилатори намаляват необходимостта от климатик, спестявайки до 40% електричество. 

Щорите помагат за поддържането на комфортни градуси в дома и увеличават ефективността на охлаждащите уреди. Поставянето на щори/сенник на огряваните части от апартамента ви или засаждането на храсти и дървета от южната и западната страна на къщата ви може да направи вашите охладителни системи с до 10 на сто по-ефективни.

Проветряването на помещенията през хладните часове на денонощието и поддържането на спуснати щори и затворени прозорци пред периодите с директна слънчева светлина също ще допринесе да бъде избегнато прекомерното затоплянe на вътрешното пространство в домовете ви. 

По отношение на другите електроуреди в домакинството съществуват още методи с енергийно ефективна стойност. Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина като печка. Ако не слагаме топли неща в хладилника или размразяваме в него храна от фризера, също може да спестим енергия.

Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 на сто от енергията, консумирана във вашия дом. Намаляването на температурата му може да помогне за пестене на енергия.

Пералнята също може да бъде оптимизирана през лятото. Оптимизирайте килограмите пране според тези на уреда – това не само ще ви спести енергия, но и ще перете по-рядко. Можете да регулирате и градусите за пране през този сезон. Сушенето на открито вместо в сушилня е друг начин да спестите още повече от сметката си за енергия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК