Билките, които помагат при тревожност

Те се използват самостоятелно или във формули, съставени от няколко растения

16.08.2022 | 15:50 Редактор: Ваня Кузманова
Билките, които помагат при тревожност

Ежедневието ни вече все повече предразполага към епизоди на тревожност и депресивни състояния. Докато тези нарушения остават преходни и не представляват пречка в ежедневието, те могат да бъдат облекчени чрез промени в начина на живот и приема на билки с успокояващо действие.

Кои билки помагат при тревожност?

Някои билки имат успокояващи свойства. Те се използват самостоятелно или във формули, съставени от няколко растения. Най-често се срещат под формата на екстракти в капсули, таблетки или като запарки.

Валериан при лека тревожност

Валерианът е показал известна ефективност при нарушения на съня, свързани с тревожност. Действието му не е незабавно: еднократна доза няма ефект и едва след две до четири седмици употреба се усещат ползите от него.

Пасифлора

Използването на пасифлора за успокояване на прояви на тревожност като нарушения на съня и сърцебиене се базира основно на традицията. Пасифлората се предлага като запарка от листа или като изсушен прах от листа и цветове.

Хмел

Съцветията на хмела съдържат много ароматно етерично масло и кислородни съединения, които са в основата на седативния ефект на това растение.

Маточина

Екстрактите от листа от маточина са показали успокояващо действие при проучвания върху лабораторни модели.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК