Безопасна ли е за пиене дъждовната вода?

Съдържащите се в нея "вечни химикали" могат да повлияят на плодовитостта

10.08.2022 | 22:00 Редактор: Петя Кръстева
Безопасна ли е за пиене дъждовната вода?

Дъждовната вода на Земята е неподходяща за пиене заради наличието на токсични химикали над допустимите норми, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване на учени от университета на Стокхолм.

"Няма място на Земята, на което дъждовната вода да е годна за пиене според данните, които сме използвали", кoментира за АФП Иън Казънс, преподавател в университета  и ръководител на изследването, публикувано в специализираното издание "Енвайрънментал сайънс енд текнолъджи".

Екипът му е използвал данни, събрани след 2010 г., и е установил, че "дори в Антарктика и на Тибетското плато съдържанието в дъждовната вода е над нивата, препоръчани от  Агенцията за опазване на околната среда на САЩ", добави той.

В тези два региона, обикновено смятани за девствени, нивата на пер- и полифлуороалкилирани вещества са 14 пъти над препоръките на американската агенция за питейна вода, предаде БТА.

Тези вещества, известни като "вечни химикали", се съдържат в опаковки, шампоани и декоративна козметика и са проникнали така дълбоко в околната среда, че се съдържат вече дори във водата и въздуха.

Веднъж попаднали в човешкия организъм, те се натрупват и според някои изследвания влияят на плодовитостта и на развитието на ембрионите, могат да увеличат риска от затлъстяване, развитие на някои видове рак, повишаване на холестерола.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Естествено, че не! Това изобщо има ли нужда да се обсъжда?! Сигнализирай за неуместен коментар