Препоръките на специалистите, когато сме с бебе на море или басейн

Подходящи часове за плаж са преди обяд до 11:00 ч. и следобед – след 16:30 ч.

07.08.2022 | 17:52 Редактор: Ваня Кузманова
Препоръките на специалистите, когато сме с бебе на море или басейн

Родителите обикновено са съветвани да изчакат, докато бебето им стане поне на година, преди да започнат посещенията на басейни или ходенето на море. Причината е, че освен ако не са предназначени специално за бебета – обикновено хигиенните нива на местни басейни може да не са достатъчно строги и крият риск от инфекции.

Важен фактор е температурата на водата, като закритите басейни са подходящи, както и наличните в някои центрове специални вани, където температурата на водата достига между 30 и 36 °C. Подходящо е да се започне от няколко минути до десетина, като постепенно се увеличи седенето във вода до 30 минути, без да се надвишава този праг.

Основни принадлежности са добре абсорбираща кърпа от мека материя, малък халат, тънки пелени, талк (за по-лесно подсушаване), а различни водни играчки са подходящ вариант за успокояване на бебето, в случай че става неспокойно или търси нещо занимателно. Според специалистите преди влизане във водата е добре да са минали поне 30-45 минути след хранене с мляко (адаптирано или кърма), а при захранените бебета – дори 60 минути след последното хранене, когато то е било с твърда храна, а не мляко.

Подходящи часове за плаж са преди обяд до 11:00 часа и следобед – след 16:30 часа. По отношение на излагането на слънце – достатъчни са около 15 минути, за да се набавят необходимите дози витамин D.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК