Учени работят по ново хапче, което може да добави 100 години към живота ни

Елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене в човешкото тяло

19.07.2022 | 15:27 Редактор: Ваня Кузманова
Учени работят по ново хапче, което може да добави 100 години към живота ни

Учени работят интензивно по ново хапче, което може да добави 100 години към живота на човек. То действа като елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене в човешкото тяло. По този начин потенциално може да удвои на живота ни.

Човешкото стареене се ускорява от клетки, наречени "зомби клетки", научно известни като стареещи клетки. Тези клетки спират да се делят през целия ни живот, натрупват се в тялото ни и в крайна сметка отделят съединения, които ускоряват стареенето.

Лекарството е тествано върху мишки в опит през 2020 г. и резултатът е подобрена физическа функция и удължено здраве и продължителност на живота. Сега учените работят върху възпроизвеждането на резултата при хора.

Британският компютърен биолог д-р Андрю Стийл в книгата си за дълголетието на човешкия живот твърди, че е напълно възможно хората да живеят над 100 години с определен вид лекарство. В книгата той заявява, че изследванията в областта на сенолитиците - лекарства, които работят за елиминиране на клетки, влошаващи функцията на тъканите - вече показват обещаващи резултати и могат да станат достъпни на пазара през следващото десетилетие.

"Не мисля, че има някаква абсолютна граница за това колко дълго можем да живеем", каза д-р Стийл пред MailOnline. 

Съобщава се, че хапчетата вече са в етап на изпитване върху хора и може да се появят на пазара през следващите десет години, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК