Какви рискове крие лятното слънце за кожата ни?

Растителните обриви може да бъдат коварна стъпка в излета сред природата

07.07.2022 | 13:09 Редактор: Теодора Патронова
Какви рискове крие лятното слънце за кожата ни?

Лятото крие различни опасности за кожата. Затова е необходимо да се спазват превантивни мерки за безопасност в определени ситуации. 

1. Прекомерно дезинфекциране на ръцете

Прекалената употреба на дезинфектант за ръце може да доведе до пресушаване на кожата и до отстраняване на полезните бактерии, намиращи се на повърхността ѝ.  Затова експертите препоръчват човек да не се предезинфекцира при липса на сапун и вода и ако е възможно след употреба на спиртен дезинфектант да използва подхранващ крем за ръце. 

2. Сред природата на слънце

Растителните обриви могат да бъдат коварна стъпка в излета сред природата. Някои от опасните растения са отровен бръшлян, отровен дъб или отровна смрадлика. Препоръчително е да се носи защитно облекло или поне дълги чорапи при преминаване сред храсти. 

Слънчевото изгаряне увеличава риска от рак на кожата, затова нанасянето на слънцезащитен крем с широкоспектърен SPF 30 е силно препоръчително. Шапките, слънчевите очила, тънките дрехи с дълги ръкави и дългите панталони могат да попречат на слънцето да достигне кожата. Прекомерното излагане на слънце може да доведе и до слънчева алергия. 

Пот, бактерии и мазнини е рецепта за запушени пори. Предразположените към акне кожи са особено уязвими през лятото, затова се препоръчва да попиват с чиста кърпа кожата си, когато е потна или мазна. Хубаво е дрехите да се перат след всяко потене в тях. 

3. При контакт с животни

Понякога след ухапвания и ужилвания от насекоми е възможно да се получи подуване, пулсът да се ускори, кръвното налягане да се понижи или да възникнат проблеми с дишането. Затова носенето на репелент е необходимо. 

Ужилванията от медузи могат да бъдат болезнени. Препоръчително е мястото на ужилването да се изплакне с чиста вода и да се третира внимателно. Ако случаят е сериозен, незабавно да се потърси лекарска помощ. 

Четете повече по темата в puls.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК