Каква е причината за гъбичките по ноктите и как да се справим с тях?

Щом веднъж гъбичките достигнат до ноктите, лечението е много по-трудно

03.07.2022 | 12:00 Редактор: Ваня Кузманова
Каква е причината за гъбичките по ноктите и как да се справим с тях?

Независимо дали е сезонът на сандалите или пък не, гъбичките по ноктите могат да бъдат не само козметичен, но и здравословен проблем.

Какво причинява гъбички по ноктите?

Гъбичките по ноктите (наричани медицински оникомихоза), най-често се причиняват от различни видове гъби, засягащи човешкото тяло.

Обикновено гъбичките засягат първо кожата на стъпалата, нежната кожа между пръстите на краката или ръцете. Ако успеете да ги разпознаете, преди да са се пренесли върху ноктите, ще се справите с тях много по-успешно.

Доказано е, че щом веднъж гъбичките достигнат до ноктите, лечението е много по-трудно и продължително. Наличието на инфекция може да е сигнал и за слаба имунна система.

Как да разпознаем гъбичките?

Най-честата промяна е в цвета и повърхността на нокътя – той придобива жълт или много бял цвят. Структурата му се променя, като съответно загрубява, напуква се или пък е по-чуплив.

Третирането е възпрепятствано и от труднодостъпната засегната повърхност – често препаратите за лечение трудно успяват да достигнат до увредената част заради дебелината на нокътя.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Турското мазило Трусид е най-добро. Някой да ви донесе ако ходи натам. Сигнализирай за неуместен коментар