Билет към миналото - мъж откри в забравена книга снимка на Яворов и Лора с послание

Снимката е направена няколко месеца след сватбата им и 10 месеца преди трагедията, при която Лора се самоубива

01.07.2022 | 19:40 Редактор: Жаклина Иванова

Уникална находка в забравена книга с поезия на Пейо Яворов. Мъж спасяващ стари книги намира снимка на поета и съпругата му Лора - с лично послание към тяхна близка.

Николай Падалски вече седем години е основен инициатор на акция "Спаси книга", и докато преглежда поредното издание от 60-те години на 20 век с поезия от Яворов, намира между страниците уникална снимка на поета и съпругата му Лора.

"Онзи ден, моята съпруга взе нещо да мести книгата на някъде и видя, че стърчало от нея нещо. Няма как да ги преглеждаме, това са хиляди книги на ден. Това е една снимка, която е уникална, тя няма второ копие, тя е една-единствена, направена през 1913 година", сподели той.

На черно-белия фотос се виждат Пейо Яворов и съпругата му Лора. Снимката е направена няколко месеца след сватбата им и 10 месеца преди трагедията, при която Лора се самоубива. На гърба на снимката, със собственоръчно написан текст, двамата отправят послание: "На нашата кума Рада Бонева - Лора и Явор, София, 9 януари, 1913 година".

"Хора, които се занимават с Яворов - с творчеството и историята му, ми се обаждаха, че тази снимка не е известна, което означава, че тя е единствена", сподели Николай.

Към Николай са отправени и много предложения за сериозни суми, но той ги отказва.

"Ще си я запазя засега и ще ѝ се насладя. В един момент ще я подаря може би на музей", обясни той.

Човекът, който е притежавал книгата преди тя да попадне в Николай, остава загадка.

"Самата книга е сравнително нова. Човекът, който я е притежавал, е бил, според мен, обсебен от Яворов. В книгата има изрезки - те са две снимки на Лора и Мина и на всяка страница на тази книга има нещо писано", разказа още Николай.

Той е убеден, че е било предопределено снимката с посланието на Яворов и Лора да стигне до него, и определя находката, не просто като уникална, а като най-великото нещо, което му се е случвало.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК