Тези храни предпазват кожата ни от слънчева радиация

Манго, пъпеш, портокал, домат, нар, маракуя и грозде - те са богати на биоактивни съединения

01.07.2022 | 22:42 Редактор: Жаклина Иванова
Тези храни предпазват кожата ни от слънчева радиация

Начинът на хранене е много важен фактор за поддържане на кожата здрава и защитена от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

Експертът по хранене и храни Марина Даяна Перес, професор по здравни науки на Отворения университет в Каталуния, пояснява, че диетата, базирана на консумация на храни от растителен произход, действа по същия начин, както нанасянето на слънцезащитен крем.

Плодовете, зеленчуците, бобовите растения и ядките са храни, богати на витамини като C и E, полифеноли и фенолни киселини, които допринасят за оксидативната защита на кожата срещу външни агенти, като увреждане, предизвикано от ултравиолетова радиация.

Кои храни предпазват кожата ни?

Ролята на диетата за защита на кожата от слънчева радиация е подробно проучена.

Преглед на проучвания в тази област, публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, е показал кои са храните, които най-ефективно защитават кожата ни:

  • Зехтин и бобови растения - консумацията им е свързана с по-малко увреждане на кожата, причинено от продължително излагане на ултравиолетово лъчение.
  • Манго, пъпеш, портокал, домат, нар, маракуя и грозде - те са богати на биоактивни съединения като витамин С, α-токоферол - витамин Е, бета-каротин, полифеноли и фенолни киселини, които повишават оксидативната защита на кожата, участват в механизми за намаляване на възпалението и генерират структурна подкрепа и UV защита на кожата.
  • Кейл или зелено зеле - богати източници на каротеноиди и витамин С, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
  • Бадеми - съдържанието им на токофероли и ненаситени мастни киселини намалява бръчките и хиперпигментацията.
  • Соя - съдържа изофлавони, които осигуряват еластичност и хидратация на кожата.
  • Какао, зелен чай или кафе - съдържат полифеноли, които имат ценен антиоксидантен ефект.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК