Защо болкоуспокояващите имат различна ефективност при мъже и жени?

Тялото на мъжа и жената имат множество физиологични различия, като нива на някои хормони

30.06.2022 | 13:02 Редактор: Ваня Кузманова
Защо болкоуспокояващите имат различна ефективност при мъже и жени?

Тялото на мъжа и жената имат множество физиологични различия, като нива на някои хормони. Независимо от еднаквите нива на болково усещане, разликите в основните биологични процеси при двата биологични пола могат да доведат различна ефективност на конкретно аналгетично лечение. Редица проучвания изследват начина, по който реагират мъжете и жените на прилагани болкоуспокояващи средства.

По данни от проведено малко мащабно изследване от 1996 г. се установява, че жените имат по ефективни реакции от мъжете след получаване на опиоидния аналгетик Pentazocine за следоперативна болка. Нормално този лекарствен препарат се използва за лечение на умерена и силна болка от различен произход. Друго по-ново проучване от 2021 г., показва колебливи резултати, според които Ibuprofen понижава болката по ефективно при мъжете, отколкото при жените. Този медикамент обикновено се използва за облекчаване на болката, за намаляване на възпалението и понижаване на високата температура.

Една от теориите, която обяснява различията в болковите усещания при двата пола са нивата на хормоните. Жените нормално имат по-високи нива на естроген, който контролира развитието на матката, яйчниците, гърдите и регулира менструацията. В зависимост локализацията на този хормон и неговото количество, той може да влоши или да подобри болката. Тестостеронът от друга страна е основният хормон при мъжкия пол. Този анаболитен стероид е от значение за стимулирането на пубертета. Усещанията за болка също се повлияват от него и могат да бъдат притъпени.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК