Кои съдове никога да не слагате в миялната машина?

Препоръчително е да се измиват ръчно

26.06.2022 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова
Кои съдове никога да не слагате в миялната машина?

Миялната машина е удобство, което ви отменя в досадното задължение да миете съдовете. В едно стандартно домакинство винаги има мръсни съдове в мивката. Този кошмар няма край. Когато и да се обърнете, все някой е оставил мръсни съдове, които очакват вашите ръце да ги измият.

Миялната е помощник номер едно в този аспект, но въпреки това има някои кухненски пособия и съдове, които не трябва да се мият машинно. Кои са те и защо?

Дървени лъжици и съдове

Горещата струя може да увреди дървените прибори и съдове с времето. Освен това в дървените кухненски пособия се развъждат бактерии, които могат да заразят останалите съдове в миялната машина. По-добре ги измивайте на ръка.

Тенджери под налягане 

Тенджерата под налягане е голям и тежък съд, който е труден за ръчно измиване и много домакини с удоволствие го слагат в миялната. Имайте предвид обаче, че е много възможно в многото дюзички и тесни елементи на капака на тенджерата да заседне неразтворено количество препарат за миялна. Ако не го видите и изплакнете, той може да се разтвори в следващото ястие, което ще приготвите в съда.

Ножове

Кухненските ножове със специално заострени стоманени остриета са скъпи и когато си ги купуваме се надяваме да ги ползваме задълго. Не и ако ги миете в миялната. Горещата струя, агресивният препарат затъпяват острието на ножа и го захабяват много по-бързо, отколкото ако се мие на ръка. Причината затова е прекалено наситеният с измиващи съставки детергент за миялна машина.

Термо чаши за кафе за навън 

Вашата термо чаша е най-добрият ви приятел рано сутрин, когато бързате за работа, но нямате време да седнете да изпиете кафето си. Взимате си го с вас по пътя с любимата си чаша. Спасете най-добрия си приятел. Не го съсипвайте в миялната. Високата температура на водата и силната струя разваля вакуума и уплътненията на тези чаши.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
Имам миялна, но честно казано ми е по-лесно и по-бързо всичко да си измивам на ръка. Сигнализирай за неуместен коментар