Обявиха най-добрите градове за живеене в света

Виена спечели приза за трети път

23.06.2022 | 15:12 Редактор: Тодор Петров
Обявиха най-добрите градове за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание "Икономист". Столицата на Австрия заемаше първото място и през 2018 и 2019 година. На второ място се нарежда датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария - Цюрих. Топ 10 се допълва от канадските градове Калгари, Ванкувър и Женева, Франкфурт, Торонто и Амстердам. Последното място си поделят Осака и Мелбърн. 

През изминалата година качеството на живот в най-големите европейски градове бе сериозно повлияно от пандемията и произтичащите от нея ограничения. За разлика от тях, в изолираната от света Нова Зеландия животът продължи както обикновено, което помогна на Окланд да оглави класацията.

След отмяната на повечето ограничителни мерки в класацията на "Икономист" градовете в Нова Зеландия, Австралия и Китай например се сринаха. Окланд тази година е под номер 34. Междувременно европейските градове подобриха позициите си. Според Упасана Дут, която ръководи индекса за качеството на живот, причините за това са отварянето на магазините, ресторантите и музеите.По думите ѝ образованието се подобрило, децата са се върнали в училище, а болниците и здравните системи са успели да си отдъхнат, пише DW.

Заради войната, която Русия води срещу Украйна, Киев не е включен в тазгодишната класация. Москва и Санкт Петербург, от друга страна, се сриват заради цензурата и последиците от западните санкции - те са на съответно 96 и 107 място. Сред останалите градове, които страдат от геополитическото си положение, са Варшава и Будапеща. 

На последно място е раздираният от война Дамаск, в дъното на класацията са също така Триполи в Либия, Лагос в Нигерия, едноименната столица на Алжир и Техеран в Иран. 

Според авторите на проучването последиците от войната в Украйна са най-големият риск за качеството на живот в градовете през следващите месеци. Повишаването на цените на енергията и храните може да предизвика конфликти на някои места. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК