Какви са симптомите на хранителната алергия и как да действаме?

В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните

27.05.2022 | 23:32 Редактор: Ваня Кузманова
Какви са симптомите на хранителната алергия и как да действаме?

В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните. Случаите нарастват значително през последните десет години.

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е реакция на имунната система срещу храна, на която тя обикновено не би реагирала. При първия контакт с алергена тялото произвежда антитела, насочени срещу него - IgE - имуноглобулини Е. След това тези антитела се свързват с мастоцити - клетки, които осигуряват имунната защитата на организма. Първият контакт с алергена остава без симптоми.

Въпреки това този контакт предизвиква повишаване на чувствителността към съответната храна, което означава, че при втория контакт с алергена, мастоцитите се стимулират, което води до освобождаване на вещества като хистамин още в началото на проявата на алергичните симптоми.

Кои са основните хранителни алергени?

Основни алергени при децата:

Краве мляко;

Яйца;

Фъстъци;

Ядки, особено шам фъстък и кашу;

Основни алергени при възрастните:

Суровите плодове и зеленчуци;

Риба и морски дарове;

Соя;

Какви са симптомите на хранителна алергия?

Те могат да се проявят като изтръпване и сърбеж по устата и/или оток на устните и евентуално лицето при възрастни. При децата може да има и изтръпване и оток на лицето, но също и зачервяване и обрив по лицето, който може да се разпространи по цялото тяло. Освен това може да има затруднено дишане и затруднено преглъщане.

Незабавните алергии могат също да доведат до храносмилателни разстройства като повръщане, диария, коремна болка и чувство на дискомфорт.

Повече по темата четете в puls.bg  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК