Храните и напитките, които подобряват кръвообращението

Проблемите с кръвообращението могат да предизвикат умора, мускулни спазми, инфаркт и инсулт

25.05.2022 | 11:25 Редактор: Ваня Кузманова
Храните и напитките, които подобряват кръвообращението

Нарушеното кръвообращение може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако тъканите не получават всички ценни елементи, от които се нуждаят, функциите им могат да бъдат сериозно възпрепятствани. 

Как да подобрите кръвообращението?

От кръвообращението зависи и извеждането на токсините и отпадните продукти от тялото. Чрез кръвта се отвежда въглеродния диоксид обратно към сърцето и белия дроб, токсините и отпадъците от метаболизма се отвеждат към черния дроб и бъбреците. 

Проблемите с кръвообращението могат да предизвикат умора, мускулни спазми, усещане за студ в крайниците, разширени вени, повишен риск от инфаркт и инсулт. 

Здравословното хранене и избягването на преработените и наситени с вредни вещества храни е много важно за подобряване на кръвообращението. 

Кои са храните и напитките, които подобряват кръвообращението?

Зеленият чай се свързва с подобряване на кръвообращението заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си. Той насърчава сърдечносъдовото здраве, намалява възпалението в клетките и тъканите, заздравява стените на кръвоносните съдове, според mindbodygreen.com. 

Лютият червен пипер, куркумата и чесънът пък са сред подправките с мощно влияние върху кръвообращението. Те го стимулират, подобряват, обогатяват кръвта с ценни вещества и имат мощни противовъзпалителни свойства, важни за кръвоносната система.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК