Какво подари Кирил Петков на папата и как премиерът разчупва протокола?

Съпругата на министър-председателя не е задължена да спазва правилата на държавниците

23.05.2022 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Подарък с отношение и ясно послание за мир направи премиерът Кирил Петков на папа Франциск при посещението си в Рим.

Кирил Петков пристигна във Ватикана с дар. Българският премиер подари на папа Франциск сцена от Рождество Христово, изработена от деца, отглеждани в католически дом в България.

Според експерта по протокол Милена Хлебарова подаръкът е интересен, показващ отношение и положително послание.

"Нещо, което вкарва в себе си емоцията, силата на децата, харесва ми и е много на място, много полезен подарък, представящ България в добра светлина", коментира Хлебарова.

Според нея това, което отличава подаръците, е жестът и посланието, а не размерът и стойността.

"Президентът Плевнелиев подари яйце, което беше над 2 метра и беше осеяно със скъпоценни камъни. Може би най-големият подарък, който е получавал папа в историята на Ватикана", припомни Милена Хлебарова.

Отношението към визитата проличава и в изпълнението на протокола.

"През целия ни демократичен път след 1989 година насам - много малко наши държавници са се представяли на ниво заедно с половинките си", категорична е тя.

И ако съпругата на премиера спази изцяло протокола при посещението при папата, то това не може да се каже за тоалета, който пристигна в Рим.

"От цялата група имаше само една дама, която беше облечена по протокол, всички бяха във фриволен стил", подчерта експертът по етикет.

Прави впечатление, че премиерът се опитва Петков да разчупи протокола.

"Той иска да се прави на българския Ципрас, костюмът му беше изряден, но малко по-светъл. Излиза извън характерните строги правила или просто няма добра комуникация между протокола и него, и семейството", допълни тя.

Хлебарова казва, че съпругата на премиера не е задължена да спазва правилата на държавниците, но като двойка те изразяват едно и също послание.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК