Каква е причината антибиотиците да причиняват гъбични инфекции?

Пациентите развиват гъбични инфекции поради нарушаване на имунната система в чревния тракт

23.05.2022 | 21:44 Редактор: Ваня Кузманова
Каква е причината антибиотиците да причиняват гъбични инфекции?

Пациентите, на които са предписани антибиотици, са по-склонни да развият гъбични инфекции поради нарушаване на имунната система в чревния тракт. Това показва ново проучване, ръководено от екип от Университета в Бирмингам и Националния здравен институт.

Използването на имуностимулиращи средства, заедно с антибиотиците, може да намали рисковете за здравето от тези сложни и понякога дори опасни инфекции, поясняват изследователите.

Гъбичните инфекции могат да бъдат по-трудни за лечение от бактериалните инфекции, но основните фактори, водещи до възникване тези инфекции, не са добре известни досега.

Изследователите също така поясняват, че проучването показва как антибиотиците могат да имат допълнителни ефекти върху организма ни, които влияят на начина, по който се борим с инфекциите. Учените са открили, че въпреки че при заразените лабораторни модели има повишена смъртност, това се дължи на инфекция в чревния тракт, а не в бъбреците или други органи.

Ако ограничим или променим начина, по който се предписват антибиотици, можем да помогнем за намаляване на броя на хората, които се разболяват много от тези допълнителни инфекции, както и за справяне с огромния и нарастващ проблем с антибиотичната резистентност.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК