Как да лекуваме слънчевата алергия?

Според експерти тя засяга едва 3% от населението на света

22.05.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Как да лекуваме слънчевата алергия?

Алергиите никога не са забавни. Те могат да бъдат неудобни или болезнени и често могат да ви попречат да се наслаждавате на някои от най-простите удоволствия в живота. За щастие, ние сме напреднали като общество, в някои сфери, и сме намерили ралични решения срещу алергиите. Ако сте алергични към дадена храна, например, може да намерите неин заместител. Но какво се случва, когато сте алергични към нещо неизбежно, като слънцето?

Да, всъщност може да сте алергични към слънцето - това се нарича слънчева уртикария. Но преди да изпаднете в паника относно възможността никога да не ходите на походи, на море или на басейн, знайте, че алергията е доста необичайна. Според експерти, тя засяга едва 3% от населението на света, като по-често може да се появи при дамите. 

Както винаги, най-добре е да разберете какво всъщност представлява слънчевата алергия, за да сте подготвени за нея и нейното лечение. 

Защо сме алергични към слънцето?

Алергологът д-р Първи Парих казва пред Allure, че слънчевата алергия е група от сърбящи обриви, които могат да се появят като имунен отговор на вашето тяло към слънцето. Козметикът Денди Енгелман добавя, че състоянието се случва в резултат на това, че имунната система третира променената от слънцето кожа като чужди клетки, което след това води до телесни реакции. 

Според д-р Парих, има много различни видове слънчеви алергии. Тя изброява фотоалергични обриви, слънчева уртикария и актинично пруриго. Дерматологът Мариса Гаршик добавя, че слънчевата алергия може да се отнася и до кожна реакция, която се развива, когато сте изложени твърде много на слънце. Това е състояние, официално известно като полиморфно светлинно изригване, което е най-често срещаният тип слънчева алергия. 

Повече по темата четете в Tialoto.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Аз не разбрах как да я лекуваме... Сигнализирай за неуместен коментар