Грешки при съхранението на млякото в хладилника

Първи страдат продуктите, подредени на вратата

20.05.2022 | 22:55 Редактор: Искра Ангелова
Грешки при съхранението на млякото в хладилника

Вероятно няма човек, който да не съхранява прясното мляко в хладилник. Това е правилен избор, но ако държите млякото на вратата на хладилника, това вече е грешка. Може да изглежда примамливо да се възползвате от отредените за бутилки места на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея що се отнася до прясното, киселото мляко, сметаната и подобните на тях продукти.

Това е така заради неравномерното разпределение на температурата на въздуха в хладилника. Когато отваряте вратата топлият въздух от кухнята навлиза директно и нарушава баланса вътре в уреда. Първи страдат продуктите, подредени на вратата. Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания. Ако отваряте често хладилника, рискувате да оставите млякото изложено твърде дълго на топъл въздух, което може да предизвика разрастване на бактерии в него.

Млякото не е добре да стои и на долните рафтове на хладилника, защото там температурата също е по-висока от тази на най-горните рафтове.

Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни и близки до тези, на които е настроен хладилникът.

Съвети за удължаване на трайността на млякото

Вземете млякото последно от магазина

Когато пазарувате и обикаляте из големия хипермаркет, вероятно взимате продукти по реда, в който сте ги видели, за да не се връщате и да не забравяте разни неща. Ако обаче взимате млякото в началото на пазаруването и след това се бавите още дълго, това скъсява срока на годност на млякото, особено ако е през летните месеци. Взимайте млякото накрая, точно преди да отидете на касата.

Дръжте млякото на правилното място

Не съхранявайте млякото на вратата на хладилника или на долните рафтове, особено откъм външната им част. Там температурите са по-високи и има риск млякото да се развали преждевременно.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК