Актьорът Йосиф Сърчаджиев разкрива себе си в епизод от поредицата „Умно село” по Bulgaria ON AIR

На 22 май телевизията ще излъчи филма „Декалог’2001“

19.05.2022 | 14:32
Актьорът Йосиф Сърчаджиев разкрива себе си в епизод от поредицата „Умно село” по Bulgaria ON AIR

Големият български актьор Йосиф Сърчаджиев е главен герой в епизода „Декалог’2001“ от поредицата „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 22 май, от 19:30 часа. 10 години след първата среща с актьора, камерата на „Умно село“ запечатва връщането на актьора към живота след тежкия инсулт, разсякъл живота му на две.

В първия епизод „Възгледите на Йосиф и морето“ Bulgaria ON AIR припомни на аудиторията за „робинзоновския период“ в живота на актьора: когато на 55-годишна възраст експериментира с битието си и заживя край морето. Точно 10 години по-късно камерата на „Умно село“ отново се среща с обичания актьор. В епизода „Декалог’2001“ обективът й запечатва равносметката му за случилото се междувременно нещастие. След продължително и героично възстановяване започва новият период в живота на Йосиф, в който основна движеща сила ще е преодоляването - на физиката, на психиката и на съдбата, в името на живота и професията.

Филмът представя един разговор за живота и смъртта, за това какво има „отвъд“ и кои са житейските опори, които ни задържат „тук“. Авторите на епизода и техният герой заедно надникват в предишния екранен и житейски епизод на човека Йосиф и коментират споделеното преди 10 години, звучащо със странна пророческа сила.

Въпреки моментното препятствие пред изговора на думите, филмът представя актьора Йосиф такъв, какъвто винаги е бил - все така неистов, отдаден на професията и небезразличен към страстите на деня, намиращ сили за хумор, ирония и самоирония.

Защо се върнах от отвъдното ли? Защото имах да върша работа“, с усмивка споделя Йосиф Сърчаджиев.

Не пропускайте интригуващата изповед на Йосиф Сърчаджиев в епизод от поредицата „Умно село“– неделя, 22 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.