Нарът и многото му ползи за здравето

Плодът е беден на калории и мазнини, което го прави подходящ за диети и хранителни режими

18.05.2022 | 23:32 Редактор: Ваня Кузманова
Нарът и многото му ползи за здравето

Нарът е прекрасен сочен плод с много ползи за здравето. Той е изпълнен с хранителни вещества и микроелементи, витамини и минерали, изобилие от антиоксиданти. Според healthline.com, нарът може да се нарече суперхрана заради хранителните си ползи. Той е незаменим източник на фибри, витамини и минерали, сред които в големи количества магнезий, калий, витамин С, фолиева киселина, фосфор, желязо. Едновременно с това нарът е беден на калории и мазнини, което го прави храна, подходяща за диети и хранителни режими.

Някои от изследванията показват, че заради богатото наличие на минерали и антиоксиданти, нарът има свойството да подпомага и контрола на кръвното налягане, според WebMD.

Благодарение на изобилието от антиоксиданти в състава си, нарът допринася за превенцията на втвърдяването на артериалните стени, понижаването на холестерола, контрола на кръвното налягане. Нарът е много богат на полифеноли, които имат благотворно влияние върху сърдечносъдовата система.

Изследване, публикувано в списание Clinical Nutrition показва, че сокът от нар и самият плод съдържат антиоксиданти и ценни минерали, които потискат възпаленията в тъканите. Освен това съдържат ензим, който регулира кръвното налягане в кръвоносните съдове и предотвратява съсирването на кръвта.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
В него и червената боровинка има някаква много ценна бакретия, мисля, че се казваше акермансия или нещо подобно. Ако човек е болен и ще се подлага на химиотерапия например, тази бактерия много помага за по-леко преминаване през този етап. Сигнализирай за неуместен коментар