Бъдещето е 4-дневна работна седмица. Кога ще бъде въведена в България?

Пълно възнаграждение за пълно работно време

18.02.2022 | 09:59 Редактор: Ваня Кузманова
Бъдещето е 4-дневна работна седмица. Кога ще бъде въведена в България?

Изглежда, че моделът на работа четири дни в седмицата и три почивни дни набира все по-голяма скорост по време на пандемията. Работниците в Белгия вече са сред тези, които не трябва само да мечтаят за това. С приетата реформа на пазара на труда в бъдеще ще имат право на съкратена работна седмица. Правилото е: пълно възнаграждение, но и пълно работно време. 

Целта на реформата е постигането на по-динамична и продуктивна икономика. Понастоящем равнището на заетост в Белгия е сравнително ниско - 71%. В България обаче този показател е едва 52,6%. Сега Белгия се стреми да постигне 80% до 2030 г.

"Ако сравните нашата страна с другите, ще видите, че сме далеч по-малко динамични", заяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро. "След две трудни години пазарът на труда се разви. С това споразумение определяме стандартите за добра икономика".

Досега с това експериментираха предимно скандинавските страни. Белгия е първата страна от центъра на Европа, която "пише история" със съответното законодателство за пазара на труда. След два тестови опита от 2015 г. до 2021 г. Исландия вече е оценила модела като положителен: производителността и ефективността на служителите са били постоянни, не е имало прекомерно количество извънреден труд. А преходът не се е оказал толкова скъп, колкото се е очаквало. Имало е и приятен страничен ефект за работодателите: служителите са вземали по-малко болнични.

Исландия и Испания го правят по различен начин

Испания също предприе първата стъпка през миналата есен. Около 6 000 служители в 2 000 предимно средни предприятия започнаха пилотен проект за една година. Както и в Белгия, целта е да се създадат работни места на пълно работно време и най-вече да се даде възможност на младите испанци, които са затънали в несигурната заетост, да направят прехода.

За разлика от работниците в Белгия обаче испанците ще работят не само по-малко работни дни, но и по-малко часове като цяло. Това важи и за Исландия. И тук - за разлика от Белгия - от работниците се очакват по-малко усилия. В малката страна средната продължителност на работната седмица отдавна е сравнително висока - 39,2 часа. Този брой часове трябва да бъде намален с въвеждането на четиридневна работна седмица.

Дори четиридневната работна седмица не стига сама по себе си

Не само много работници, но и експерти по пазара на труда смятат, че петдневната работна седмица е остаряла след почти 70 години в бързо променящия се свят на труда. След като през 1955 г. Германската конфедерация на профсъюзите настоява за въвеждането на 40-часова работна седмица, а година по-късно стартира кампанията „Съботите принадлежат на татко", от 1956 г. в Германия започва прехода от шестдневна към петдневна работна седмица. Оттогава се случиха много неща.

Индустриализираните страни се справиха добре с преминаването от шестдневна към петдневна работна седмица. Така че защо да не продължат към четиридневна?

Привържениците на по-краткото работно време твърдят, че работниците са по-щастливи не само поради здравните и социалните ползи, които облагодетелстват както самия човек, така и работата. Те посочват и свиването на работата през последните години поради съкращаването на персонала, цифровизацията и изкуствения интелект. Ежедневието е станало по-бързо, а работата - по-ефективна. Служителите вече могат да се възползват от това.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК