С какво е по-различен мозъкът на надарените хора?

Мозъкът на талантливите деца се развива по различен начин

28.01.2022 | 23:20 Редактор: Ваня Кузманова
С какво е по-различен мозъкът на надарените хора?

Надарените и по-талантливите деца имат мозък, който се развива малко по-различно от другите: кората на мозъка се сгъстява по-дълго време, а също и бялото вещество, на нивото на мазолестото тяло.

В резултат на това те учат повече и мислят по-бързо. Гениалността не се вижда само чрез работа или теории, тя се вижда и на ядрено-магнитен резонанс.

По този начин техниките за изобразяване на мозъка са разкрили, че мозъкът на млади хора, надарени със забележителен интелект, измерен с коефициент на интелигентност по-голям от 120, се отличава по дебелината на кората. При надарените деца този външен слой на мозъка, изграден от сиво вещество, където се раждат разсъжденията и интуицията, се развива различно в зависимост от възрастта и интелигентността.

Докато кората на децата с нормален до висок интелект - IQ между 83 и 120, достига своя максимална дебелина около 7-годишна възраст, след това изтънява до 19 години, тази на по-надарените е по-тънка преди 7 години, но продължава да се сгъстява до 11 години, преди да се рафинира по-бързо.

Въпреки това, дебелината на кората зависи не само от броя на невроните и синапсите, които ги свързват, но и от количеството глиални клетки - клетките, поддържащи невроните, или дори от наличието на миелинова обвивка, заобикаляща клетките.

На около 7-годишна възраст кората на децата със стандартен интелект става по-тънка, като елиминира ненужните връзки между невроните в полза на ученето - детето натрупва знания и затова мозъкът му засилва пътищата за обработване на информацията - изчисление, писане, език.

Повече по темата четете в puls.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК