С кои храни да поддържаме добро здраве

Зеленчуци, риба, зехтин...

28.01.2022 | 18:14 Редактор: Ваня Кузманова
С кои храни да поддържаме добро здраве

Много хора консумират различни храни, с които целят да поддържат доброто си здравословно състояние. Някои от тях съдържат вещества, помагащи в борбата с вредни такива за организма на човека.

Храните, богати на антиоксиданти, могат да помогнат в борбата с тези молекули. Те се съдържат в цветните зеленчуци и плодове. Поради тази причина тяхната редовна консумация е важна.

Зеленчуците съдържат фибри, антиоксиданти и много витамини и минерали, които действат превантивно срещу някои хронични заболявания. Тъмните листни зеленчуци съдържат витамин К за здрави кости. 

Горските плодове, дори и замразените, са добър източник на антиоксиданти и могат да помогнат при превенцията на рака и някои мозъчни заболявания.

По-честата консумация на бобови продукти, които съдържат фибри, подпомага храносмилането и понижава риска от поява на сърдечносъдови нарушения, диабет и затлъстяване.

Друг полезен продукт е зехтинът. Този вид мазнина има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Някои проучвания показват, че може да подобри и нивата на холестерола.

Консумацията на риба също действа благоприятно върху здравето на човек. Тя е наричана още "храна за мозъка", защото нейните мастни киселини, DHA и EPA, могат да подпомогнат на мозъка и нервната система на човека да работят и изпълняват функциите си по оптимален начин.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК