Срок на годност: Какво ни показват различните указания на етикета?

Повечето продукти имат етикет, който указва датата на производство

27.01.2022 | 18:20 Редактор: Ваня Кузманова
Срок на годност: Какво ни показват различните указания на етикета?

Срокът на годност е показател за това дали храната и различните продукти могат да се използват без притеснения за здравето. Тя е ориентир, който помага да разберем кога е безопасно да консумираме нещо или да го прилагаме върху кожата си.

В повечето случаи сроковете на годност показват кога продуктът е с най-високото си качество, според The Spruce Eats. Повечето продукти имат етикет, който указва датата на производство. Под нея е указана и датата, която е краен срок за излагане за продажба на продукта. Обикновено тази дата е обозначена като "срок на годност".

Етикетите с обозначение "най-добър до" подсказват, че се препоръчва консумацията до тази дата, но това не означава, че храната става негодна след преминаването на този срок. Означава, че продуктът е в най-добрия си търговски вид до тази дата, но той не е развален след нея, според healthdigest.com.

Ако на етикета изрично е написано "използвай преди", това означава, че продуктът може да е негоден за консумация след тази дата или може да е дори опасен за здравето.

Потребителите трябва да са най-бдителни по отношение на пресните и охладени продукти. Те имат най-кратък срок на годност. Ако на тях е изписано да се използват преди дадена дата, този съвет трябва да се следва стриктно. Пресните меса и яйца, млечните продукти са сред потенциално най-опасните продукти, които могат да предизвикат здравословни проблеми, ако се консумират след изтичане на срока на годност.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК