Доспиване след хранене: Кои са факторите, които могат да допринесат за това?

Редовната спортна активност ни помага да минимизираме усещането за умора след хранене

27.01.2022 | 20:55 Редактор: Ваня Кузманова
Доспиване след хранене: Кои са факторите, които могат да допринесат за това?

На всеки се е случвало след хранене да му се прииска да си легне за една кратка дрямка. На някои хора дори им се случва постоянно. За жалост, невинаги можем да си позволим почивка след хранене, а мудността определено пречи да довършим задачите си за деня. Има редица фактори, които могат да допринесат за това да сте по-уморени след хранене. Ето някои от тях.

Консумирате алкохол заедно с храната

Обичате към вкусно ястие или салата да добавяте и чаша вино? Тогава не се учудвайте, че след това усещате спад на енергия. Алкохолът потиска централната ни нервна система, което ни кара да се чувстваме сънливи, смятат западни учени. Този седативен ефект не трае дълго, но ако консумираният алкохол е вечер, близо до времето, в което обикновено си лягате, сънят ви може да не е спокоен.

Консумирате храни с триптофан

Някои храни могат да нарушат качеството на съня ни, докато други могат да ни направят по-сънливи, особено тези, които съдържат триптофан. Това е аминокиселината, която се съдържа в пуешкото месо и други богати на протеини храни като соя, спанак, яйца, сирене, тофу, риба и други.

Ястието ви е било богато на въглехидрати и мазнини

Някои от любимите ни и не чак толкова здравословни храни могат да ни накарат да се усещаме мудни след консумация, особено ако съдържат големи количества въглехидрати и мазнини. По време на процеса на храносмилане, в тънките черва се синтезира храносмилателният хормон холецистокинин. 

Не спортувате

Редовната спортна активност доказано подобрява качеството на съня и ни помага да минимизираме това усещане за умора след хранене. Редица проучвания са доказали, че редовното спортуване помага за увеличаване на енергията и намаляване на умората. Ето защо, ако водите заседнал начин на живот или не спортувате достатъчно, вие не създавате енергиен резерв в тялото си.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК