Изследване: Туршиите могат да причинят рак на стомаха

Високото съдържание на сол променя вискозитета на слузта, която предпазва стомашната стена

26.01.2022 | 12:56 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Туршиите могат да причинят рак на стомаха

Консервираните зеленчуци увеличават риска от рак, пише Daily Express, цитирайки проучване на Световния фонд за изследване на рака.

Зеленчуците се консервират, за да се забави значително скоростта на разваляне, като същевременно се запазват хранителните и вкусовите им качества. За тази цел в туршиите се добавят сол и киселина.

Високото съдържание на сол променя вискозитета на слузта, която предпазва стомашната стена, и също така увеличава производството на съединения от нитрозогрупата. Прекомерният прием на сол води до първично увреждане на клетките и като следствие - до рак.

Ракът на стомаха е злокачествен тумор, възникващ в епитела на лигавицата на органа. То може да се развие във всеки участък и да се разпространи в други органи, особено в хранопровода, белите дробове и черния дроб, информира БГНЕС.

Факторите, които допринасят за развитието на рак на стомаха, включват хранителните навици и фактори на околната среда като тютюнопушене, инфекциозни и генетични фактори.

Ракът на стомаха в ранен стадий обикновено има незабележими клинични прояви и неспецифични симптоми (диспепсия, загуба на апетит). Други симптоми на рак на стомаха (т.нар. синдром на "малките признаци") са астения, отвращение към месо, анемия и загуба на тегло. В по-късните етапи към симптомите се прибавят болка в епигастриума, повръщане и кървене при раздразнение или разпадане на тумора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК