Окапване на косата: Възможно ли е това след боледуване с Ковид-19?

Временният косопад е нормален след преминаване на вирусно заболяване

25.01.2022 | 21:08 Редактор: Ваня Кузманова
Окапване на косата: Възможно ли е това след боледуване с Ковид-19?

Временният косопад е нормален след преминаване през състояние на треска (висока температура) или вирусно заболяване. Известно е, че треската е често срещан симптом на Ковид-19. Така се обяснява взаимовръзката между падането на коса след преболедуване на заразата. 

Няколко месеца след като са боледували от Ковид-19, много хора забелязват значителна загуба на коса.

Всъщност, това се нарича окапване. Медицинското наименование на този вид косопад е телогенен ефлувиум. Това се случва, когато повече косми, от нормалното, влязат във фазата на опадане (телоген). Тази фаза е част от жизнения цикъл на растежа на косата. При треска, например предизвикана от Ковид-19, повече косми преминават към фазата на окапване.

Повечето хора виждат забележимо опадане на косата два до три месеца след треска или даденото заболяване. Шепи косми могат да паднат, докато се къпете или миете косата си. Това окапване може да продължи от шест до девет месеца преди да спре. Повечето хора констатират, че след края на деветия месец косата им започва да изглежда нормално и спира да окапва.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мария Ленчева
преди 1 година
Това е продукта, който ми помогна на мен https://tiandeshop.bg/article/kosopad-sled-kovid-kak-da-se-spravya Сигнализирай за неуместен коментар