Как да включим етеричните масла в грижата за косата през зимата?

Те стимулират кожата на главата, заздравяват косъма и подобряват растежа му

25.01.2022 | 15:00 Редактор: Теодора Патронова
Как да включим етеричните масла в грижата за косата през зимата?

Зимата е сезон, в който много от нас подценяват подхранването на косата. Заради ниските температури навън и сухия въздух в помещенията, триенето с четки, гребени и заради контакта с шапката, се получават накъсвания, цъфтящи краища и сухота. При някои се наблюдава и липса на блясък. Тези проблеми могат да бъдат съпроводени със сърбеж, зачервяване на скалпа, както и пърхот, особено при нанасяне на неподходящи продукти.

Дали под формата на маска, масаж или намазване един път седмично, етеричните масла стимулират кожата на главата, заздравяват косъма и подобряват растежа му.

1. Масло от розмарин

Оксидативният стрес или натрупването на свободни радикали, влияе негативно на скалпа и може да компрометира растежа на косата. Това обяснява пред Mindbodygreen Йоръм Харт, дерматолог. С него успешно се справят съставките на маслото от розмарин, което да си набавите този сезон. То намалява до минимум стреса, който атакува космения фоликул. Освен това омекотява и намалява накъсването, казва специалистът по косопад Уилям Йейтс.

2. Кокосово масло

Едно от най-популярните в грижата за косата, което по-скоро ще помогне, отколкото да ви навреди, независимо от какъв тип е вашата. То се смята за естествен овлажнител и има омекотяващи свойства. Грижи се и за здравето на космените фоликули. Кокосовото масло има антисептични свойства, които не само пречистват косата от замърсявания, но и създават защитна бариера за скалпа. А това е предпоставка за нейния растеж, казва козметологът Оутъм Грант.

3. Масло от витамин Е

Друг продукт, на който да разчитате за здравето на вашата коса, особено за намаляване на оксидативния стрес, причиняващ накъсване и спиращ растежа. Витамин Е се слави със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той защитава скалпа от увреждане и заздравява косъма, създавайки по-добра среда за фоликулите.

Четете повече по темата в tialoto.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК