Как да създадем здравословни навици за храненето?

Диетата не е само това как тялото ви възприема храната, а това как мозъкът ви го прави.

25.01.2022 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Как да създадем здравословни навици за храненето?

Много учени насърчават нов подход да се храним здравословното, базиран на начина, по който мислим за самата храна. Различни техники, които насърчават осъзнаването на начина, по който мислим за храната, която искаме да ядем, и могат да се използват при интуитивните упражнения за намаляване на апетита и промяна на хранителните навици.

За да се справите с неработещия диетичен подход, ще е нужно да забравите старите идеи за броене на калориите, които сте възприели, забраняването на любими ястия и измерване на постиженията с числото на кантара.

Освен разочарованието от липсата загуба на тегло, диетата се отразява на тялото ви по редица негативни начини. Наред с други неща, ограничителното хранене може да повлияе на паметта и изпълнителната функция, да доведе до натрапчиви мисли за храна и да предизвика повишение на кортизола, хормон на стреса.

Доказателствата сочат, че ограничителната диета и рязката загуба на тегло могат да ви повлияят с негативни  промени, например да забавят метаболизма, да дисбалансират хормоните, които са отговорни за регулацията на глада и да затруднят целта ви за сваляне на теглото. Слабото тялото реагира по различен начин към храната и спорта.

Ако ви е трудно да се контролирате, когато отворите хладилника и видите нещо сладко, може да започнете с това да контролирате какво си купувате. Не забравяйте, че диетата не е само това как тялото ви възприема храната, а това как мозъкът ви го прави. Преглеждайки какви са ви вариантите предварително и обмислянето кое ще ви въздейства позитивно, според което да си правите обстойно описание на това какво в действителност искате да постигнете е ключов психологически елемент. 

Честото хапване на чипс или прекомерен десерт, редовно довеждат до навици, които се засилват с течение на времето.

Като разберете собствените си примки в навиците и задействанията зад тях, можете да помогнете да разрушите задържането, което те имат върху вас, като актуализирате мозъка си с нова информация. Упражненията за внимателност, които ви карат да забавите темпото и да помислите как и защо се храните, могат да научат мозъка ви, че храната за "добро усещане" всъщност не ви кара да се чувствате толкова добре, колкото си мислите. Практикуването на внимателност всеки път, когато посегнете към храна или решите да я ядете, може да прекъсне цикъла на навиците.

Започнете да практикувате осъзнаване, като забавите темпото и мислите какво ядете и защо го ядете. Не се фокусирайте върху загубата на тегло, ограничаване или премахване на любимите храни от вашата диета. Избягвайте етикетирането на храни като "добри" или "лоши". Вашата цел идната седмица е да се съсредоточите върху вкуса и текстурата на храната и как се чувствате преди, по време и след хранене. Може да ви отнеме доста време, докато се научите как да осъзнавате нещата, които ядете, така че се заредете с търпение. Ето едно просто упражнение, с което може да започнете:

Нека вашия фокус бъде към резултатите. Преди хранене, си задайте определени въпроси. Какво ще получа аз от тази храна? Как ще се чувствам след приемането на храната? Опитайте да се сетите как се чувствахте последния път, когато ядохте определената храна. Хареса ли ви? Ядохте ли прекалено много? Почувствахте ли се надути? А почувствахте ли вина след като я изядохте? Размишлявайте за това как определена храна ви кара да се чувствате преди, по време и след като я изядете, по този начин мозъкът разполага с актуална информацията, за това колко полезна е и как ви се отразява определена храна.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК