Как да тренираме тялото и мозъка едновременно?

Бягането подсилва способността на ума да запомня

21.01.2022 | 23:35 Редактор: Теодора Патронова
Как да тренираме тялото и мозъка едновременно?

За много хора решаването на судоку и кръстословици във вестника е достатъчна гимнастика за мозъка. Да, това е приятно занимание, което ще ви накара да се замислите, но ако не сте фенове на подобни занимания, може да помогнете на тази важна част от главата си и с няколко по-активни физически упражнения.

Бягане

Според изследване от 2016, бягането помага за образуване на нови клетки в областта на хипокампуса, част от мозъка, отговорна за изучаването и запомнянето на нови неща. Това упражнение помага на мозъка да се справя със стреса, което е често срещан проблем при хората в наши дни. Освен това подсилва способността на ума да запомня.

Аеробика и нейни разновидности

Аеробните упражнения са друга отлична форма на упражнения за подобряване на здравето на мозъка. Изпълнението на аеробни упражнения с умерена интензивност в продължение на 150 минути седмично носи много ползи за ума ви – увеличават пространствената памет, намаляват риска от деменция, депресия и тревожност според редица изследвания.

Колоездене

Според изследване, колоезденето повишава притока на кръв към мозъка, което подпомага израстването на нови клетки и подобрява функционирането на мозъка. То помага, когато страдате от хипертония, прави ви психически по-силни и повдига настроението ви. Освен това то регулира нивото на кортизола (хормоните на стреса) и адреналина в организма.

Четете повече по темата в tialoto.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК