Съвети за модерна и удобна баня

07.02.2022 | 10:44 Редактор: Тодор Петров
Съвети за модерна и удобна баня

Когато стане дума за обзавеждане на баня, повечето хора имат практични решения по темата. Сложността идва обаче, когато площта, с която разполагат е ограничена и повечето идеи отиват на вятъра. Ето няколко полезни съвета и идеи, които биха били като свеж полъх за вашата баня.

Като за начало е добре да се избере подходящ цвят за банята. За малки и средни помещения е препоръчително те да бъдат в топлата и светла гама. Ако все пак бялото ви изглежда прекалено и не е точно вашия цвят, винаги може да заложите на бананово, бежово, бледо синьо, но определено не трябва да бягате от светлите цветове при избора си. Винаги може да си поиграете с два до три нюанса при обзавеждането, тогава дори може да си позволите по-тъмен тон като акцент към светлия. 

След като вече сте минали въпроса с цветовете за банята, е добре да помислите, как най-практично да разположите мебелите, така че да използвате максимално площта на помещението. Една баня стандартно, трябва да обслужва всички наши базови хигиенни нужди. Все пак тя не е спа зона, нито перална зона или разкрасителен център. Естествено по-голямата баня може да си позволи някой екстри, но малката е нашата хигиенна зона и до там.

Има доста раздвижени мебели за баня, които се предлагат на пазара и вършат чудесна работа, а и изглеждат добре. Естествено ако вашето виждане е доста по-различно, винаги може да заложите на отделни мебели и да ги съчетаете, така, както на вас ще ви допадне. В днешно време мебелите за баня имат много разнообразни функции и удобства. Има такива със вградени раздели за чекмеджета, стелажи за козметика, затворени шкафове, които събират уреди и принадлежности за ежедневна употреба. Ъгловите шкафове с мивка спестяват доста повече пространство и осигуряват възможност за съхранение. Те са чудесен избор, защото са проектирани специално за малки бани, а мебелите от стъкло ще паснат идеално, тъй като прозрачността прави помещението оптически по-обемно. 

Добре е да се спрете на малка душ кабина или само душ. Идеята да сложите вана е страхотна, но означава да се лишите от всякакъв вид компактност и място. 

Огледалата за баня са неизменна част от мокрото помещение. Голямото огледало за малка баня е най-практичното решение, което може да вземете. То създава илюзията, че помещението е доста по голямо и просторно. Приятно, нали? 
Осветлението от своя страна е важно за всяка една част от дома ни. Практичните идеи за банята задължително включват LED осветление. Така се избягва наличието на висящи тела и заемане на така или иначе малкото пространство. 

Може би естетически красивия интериор на банята не е толкова важен, когато се използва помещението рано сутрин, оправяйки се за поредния работен ден. Но от друга страна, уюта и стилния интериор на банята влияят ползотворно и повдигат настроението. Поставянето на пухкаво килимче на пода, избора на големи и меки кърпи с красиви цветове и орнаменти - осезаемо ще повишат комфорта в малката баня.

Винаги използвайте аксесоари, които отразяват вашата личност и ви повдигат тонуса и подобряват настроението ви. Тези така прости техники ще направят банята ви невероятно кътче, което ще ви доставя максимален комфорт, когато го използвате.

Чистотата и простора са най-важни, колкото и банално да звучи. Чистата и подредена баня изглежда в пъти по-просторна, от която и да е друга, която няма ред и всичко е натрупано и на показ. Винаги почиствайте редовно това помещение, дори го направете всекидневен навик и ще имате една по-чиста и подредена лъскава баня, за която повечето хора ще мечтаят, независимо от размера ѝ. 

Малката площ за мокро помещение съвсем не означава, че е ограничена при избор на стил. В крайна сметка, може да обзаведете малката баня, така както виждате и се чувствате добре. Дизайна винаги е бил въпрос на гледна точка. Вашата гледна точка. Тесните пространства също могат да се декорират атрактивно и да изглеждат уникално и шик. 

Снимки : pexels.com