Влияе ли ваксинацията срещу Ковид-19 върху менструацията?

Леките вариации от месец на месец са нормални

20.01.2022 | 14:56 Редактор: Жаклина Иванова
Влияе ли ваксинацията срещу Ковид-19 върху менструацията?

Едно от първите проучвания, които проследяват влиянието на ваксината срещу Ковид-19 върху менструалния цикъл на жените преди време, откри леки и временни изменения. Поради тази причина се проведоха допълнителни изследвания, които да проверят получените резултати.

Ново е представено в януарското от тази година издание на сп. Obstetrics & Gynecology. То включва 4000 жени от САЩ, чиито менструални цикли са анализирани в продължение на шест месеца. Данните са получени от приложение за контрол на раждаемостта, наречено Natural Cycles. Това приложение е одобрено от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ.

Изследователите от Университета по здравеопазване и наука в Орегон отбелязват, че менструацията след ваксинация срещу Ковид-19 започва около ден по-късно от обикновено. Промяна в броя на дните на менструално кървене обаче, не се наблюдава, пише puls.bg.

Менструалните цикли се броят от първия ден на една менструация до първия ден на следващата. Леките вариации от месец на месец са нормални. Причини за временни промени могат да бъдат стресът, диетата, а дори физическите упражнения.

В изследването са включени жени с редовен менструален цикъл, чиято продължителност е средно между 24 и 38 дни.

Изследователите проследяват ваксинираните жени в продължение на три цикъла преди поставянето на ваксина и непосредствените три цикъла след това, включително месеците, в които са получили доза от ваксината. Те правят сравнение с продължителността при неваксинирани жени.

При 358 от жените, които са получили и двете дози на ваксината се наблюдава малко по-голяма промяна в продължителността на следващия им цикъл - средно два дни. Около 10% от тях имат по-голяма промяна - осем дни или повече, но впоследствие са се върнали към нормалните граници.

От получената информация се стига до заключението, че евентуалното въздействие на ваксината срещу Ковид-19 върху месечния цикъл е минимална и временна.

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК