"Полезната" риба може да се окаже доста вредна

Симптоми на алергия включват копривна треска, гадене, сърбеж, кихане, диария и повръщане

16.01.2022 | 11:36 Редактор: Здравко Черкезов

Рибата е един от най-здравословните източници на протеин и полезни мазнини. Тя е източник на Омега-3, ценни за нервната и сърдечносъдовата система. Препоръчва се редовна консумация на риба поне 3 пъти седмично.

Какви са ползите от консумацията на риба?

Консумацията на риба, както и на всяка друга полезна храна, трябва да е умерена. Според hoodhousekeeping.com, рибата е превъзходен източник на омега-3 мастни киселини, калций и витамин D. Тя доставя висококачествен протеин на тялото, както и изобилие от колаген. Протеините и колагенът са изключително важни за нормалното делене на всяка клетка, за кожата, мускулите, костите, всички тъкани в организма.

Сред най-здравословните риби са сьомгата, херингата, рибата тон, скумрията, треската, тъй като са с високо съдържание на полезни мазнини и омега-3 мастни киселини. Те са чудесен източник и на витамин В12, фосфор, ниацин, протеини. Според healthline.com, са и с високо съдържание на калций, което е прекрасен повод да ги консумирате редовно.

И все пак, при консумация на риба могат да се появят някои симптоми, които подсказват, че трябва да спрете да я консумирате и задължително да се консултирате с лекар.

Според verywellhealth.com, при някои хора може да се проявят симптоми на алергия към рибата. Те включват копривна треска, гадене, сърбеж, кихане, диария, повръщане след консумация на риба. Ако изпитате някой от тези признаци, потърсете медицинска помощ, за да се установи причината.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК