Важни витамини и минерали за женското здраве

Дефицитът на магнезий може да повлияе на здравето на костите

15.01.2022 | 10:12 Редактор: Жаклина Иванова
Важни витамини и минерали за женското здраве

Казват, че всяка възраст има своята красота. Остаряването е естествен процес на организма. Няма как да го спрем, но можем да се грижим добре за нашето тяло, обръщайки внимание на хранителните си навици, търсейки повече удоволствие от живота и спортувайки редовно. Настъпването на 50 е специален момент за всяка жена. Започва нов етап от живота, в който можем да бъдем още по-впечатляващи, отколкото когато бяхме на 30 или на 40.

За да бъдем все така мотивирани и жизнени, готови да постигнем нови върхове, ние се нуждаем от някои важни витамини и минерали. С тяхна помощ бихме могли да поддържаме добри енергийни нива, да не даваме свобода на депресивните настроения, да се радваме по-дълго на красива кожа, да намалим риска от мускулни болки и т. н.

Магнезий

Жените в постменопауза може да се нуждаят от по-големи дози магнезий, за да намалят риска от загуба на костна тъкан и възпаление, смятат западни учени. Дефицитът на магнезий може да повлияе на здравето на костите и може да бъде свързан с появата на остеопороза, метаболитен синдром, рак на дебелото черво, диабет, сърдечни заболявания, според проучвания. Магнезият е минерал, който участва в над 200 ензимни реакции в организма.

Витамин C

Мощен антиоксидант, витамин С е важен за женското здраве във всяка възраст. Според изследване от 2015 г., публикувано в Osteoporosis International, витаминът спомага за подобряване на костната плътност след 50-годишна възраст. Не бива да забравяме, че витамин С спомага за синтеза на колаген, който е важен не само за здравето на кожата, но и на ставите, зъбите, ноктите. Също така повишава защитните сили на организма, осигурява енергия, спомага за по-доброто усвояване на желязото.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК