Идея за празниците: Пуйка с ябълков сок

Загрейте фурната на 160-170 градуса

09.12.2021 | 13:17 Редактор: Искра Ангелова
Идея за празниците: Пуйка с ябълков сок

Ето едно прекрасно ястие за посрещане на коледните и новогодишните празници.

Продукти:

- 1 пуйка (около 5 до 7 кг)

- 5 л вода

- 3 л ябълков сок

- 340 г морска сол

- 200 г захар

- 4 с.л. зехтин

- ¼ ч.л. сушена мащерка

- ¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо

Приготвяне:

Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.

Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио, рецепта az-jenata.bg.

Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК