Защо е важно да ядем често моркови?

Зеленчукът съдържа хранителни вещества, с които да подобрите цялостното си здраве

08.12.2021 | 22:42 Редактор: Теодора Патронова
Защо е важно да ядем често моркови?

Морковите са зеленчук, който вероятно повечето от нас често забравят. Морковите са изключително полезни и заслужава по-централно място в храненето. 

Морковите са евтини, могат да присъстват по-често в пазарската ви кошница без да натоварят бюджета. Същевременно обаче те притежават безценни хранителни качества. Много са издръжливи и могат да се съхраняват дълго време в хладилника, докато ги включвате в различни ястия. Морковите съдържат хранителни вещества, които могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве.

Морковите съдържат изобилие от бета-каротин. Това е антиоксидант, който при метаболизиране се превръща във витамин А в тялото. Благодарение на витамин А, кожата, косата, ноктите ви, зрението ви ще са в добро състояние.

Морковите са полезни за червата

Те са богати на фибри, много ценни за работата на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в чревната флора, което подобрява храносмилането, имунната система, облекчава запека, улеснява усвояването на хранителните вещества, удължава усещането за ситост през деня.

Морковите намаляват сърдечносъдовия риск

Морковите са богати на калий. Този минерал е важен за сърцето. Калият балансира кръвното налягане. Антиоксидантите в морковите намаляват възпаленията в сърдечносъдовата система, понижават холестерола, а фибрите допринасят за добрата сърдечносъдова функция.

Морковите имат добро влияние върху кръвната захар

Освен че са бедни на калории, морковите имат и добро влияние върху кръвната захар. Голямото количество фибри в тях забавя усвояването на глюкозата, което подпомага баланса в нивата на кръвната захар. Те допринасят и за контрола на теглото, тъй като са бедни на калории.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК