Коледен дух? Елхата в София изгасна, украсата в столицата е стара и рекламна

Борис Бонев: Броди един коледен призрак

08.12.2021 | 14:11 Редактор: Здравко Черкезов

Седмица след официалното запалване на светлините на коледната елха в София – те угаснаха. Усеща ли се празничен дух в центъра и може ли градът да се сравнява с други европейски и балкански столици по украса?

"Не ми харесва, защото винаги е рекламна. Тази новогодишна коледна украса е от миналата година, тя не сваля никога по никакъв повод, сега отново е запалена и няма никакво разнообразие", оплака се Росица Георгиева.

Угасналите светлини на коледното дърво разочароваха столичани.

"Ние за това дойдохме с децата - да видят елхата, ама тя не свети, даже обиколихме няколко пъти да не би да е друга елха. Друг път ще дойдем, догодина като я пуснат", сподели Янко Томов.

В дните преди Коледа по централните булеварди на София празничната украса се слива със светлините на автомобилите. Екип на Bulgaria ON AIR се разходи и забеляза светещи коледни фигурки и лампички на места. 

Именно украсата край Народния театър с разпънатите кабели по земята станаха повод за редица негативни коментари в социалните мрежи. С настъпването на нощта обаче, светлините притъпяват усещането за препятствия.

"Специално украсата пред Народния театър е една и съща от няколко години", отбелязаха граждани. Те съветват Столичната община да вземе пример от Велико Търново. 

Македонецът Илия пък направи паралел с родния си град – Струмица, и забеляза, че София не се е постарала особено с украсата.

"Няма нищо специално направено, в Струмица всяка година има много украса", посочи той.

От Столичната община заявиха, че са отпуснати 140 000 лв. за празнична украса, но поясниха, че заради размера често се прибягва до спонсори. 

"София няма коледен дух, броди един коледен призрак. Когато става въпрос за градската естетика, не можем да си позволим всеки, който е решил да даде няколко гирлянда, но за сметка на това да се позволява да си закичи огромно светещо пано. Тук е работата на общината да създаде изисквания за тази коледна украса", категоричен бе общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев. 

Жителите и гостите на столицата вярват, че стига да има желание, може и украсата в София да изглежда по-добре.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Духовит
преди 2 години
Коледния дух е при католиците. Те правят пищни украси и оживени новогодишни пазарчета. Ние нямаме такава традиция - при нас е пълно мъртвило в предколедните нощи. Сигнализирай за неуместен коментар