Психолог съветва да не даваме пари назаем на роднини и приятели

"Бъдете готови да не ги ви върнат", предупреждава той

07.12.2021 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Психолог съветва да не даваме пари назаем на роднини и приятели

По-добре е да не давате пари назаем на приятели и роднини, ако не искате да определяте условията за връщане и ако ви е неудобно да ги поискате, за да не разваляте близки отношения, каза психотерапевтът Анна Стори пред агенция "Прайм".

Ако все пак се наложи да дадете сума на заем, експертът съветва да се изготви писмено споразумение, в което да се посочи сумата и сроковете за връщане на заема. Ако не направите това предварително, бъдете готови да не ви върнат парите, предупреждава психологът. Но, от друга страна, не би трябвало да има проблем с издължаването, ако сте сигурни, че близкият ви човек осъзнава отговорността си и действа "като възрастен".

"Ако приятелят ви в отговор на предложението да поставите условия се обиди или демонстрира по-скоро „детинско поведение” (действа под въздействието на емоции - свои и чужди, игнорирайки реалните факти), очаквайте, че парите или няма да ви се върнат, или ще се върнат, но не скоро (човекът отново ще се държи незряло или ще се опита да ви накара да се чувствате виновни). В този този случай вие решавате - дали да дадете пари по-скоро дарявайки ги, а не назаем", предупреждава Анна Стори, цитирана от БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК