Няколко навика, които вредят на храносмилането

Не броите чашките с алкохол

07.12.2021 | 21:01 Редактор: Искра Ангелова
Няколко навика, които вредят на храносмилането

Знаете ли, че над 70% от имунните клетки на организма се намират в храносмилателната система? Това означава, че ако тя е дисбаланс, може да сме по-често в лошо настроение, да отслабваме трудно, често да страдаме от настинки и други здравословни проблеми.

Стомахът и червата ни съдържат бактерии, гъбички и микроорганизми, които формират нашия микробиом. Според редица изследвания, нашите ежедневни навици могат да повлияят положително или отрицателно на микробиома ни.

Вижте някои навици, които карат храносмилателната система да страда.

1. Менюто ви е бедно на фибри, като плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, но за сметка на това се състои от много рафинирани прости въглехидрати, като захар, продукти от бяло брашно, бял ориз.

2. Водите заседнал начин на живот. Според американски учени, редовните спортни активности спомагат за синтеза на бутират – късоверижна мастна киселина, която насърчава здравето на червата.

3. Стресът е част от живота ви. Стресът, независимо дали е краткосрочен или дългосрочен, може да доведе до различни стомашно-чревни проблеми, като лошо храносмилане, запек или диария.

4. Пиете подсладени и други газирани напитки, които нарушават баланса на храносмилателната система.

5. Не броите чашките с алкохол. Бира, вино, спиртни напитки... Колко често и в какви количества ги консумирате? Тези напитки могат да доведат до редица храносмилателни проблеми, възпаления на червата.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК