Ето какво се случва с пръстите ви, ако пишете всеки ден на компютър

Постарайте се главата и гръбнакът да са изправени

06.12.2021 | 11:51 Редактор: Искра Ангелова
Ето какво се случва с пръстите ви, ако пишете всеки ден на компютър

Всеки ден докосваме телефона си, лаптопа си, електронните си устройства. В работата често ползваме компютър. Работата на много хора е свързана с въвеждане на данни в компютър или с писането на големи обеми от текстове. Ако сте от тези хора, вероятно изпитвате болки в ръцете. Това не е случайно. Ръцете страдат изключително сериозно от писането, особено скоростното писане и особено ако това продължава часове наред по време на работния ден.

Цялостното положение на ръцете по време на писане, стискането на пръстите, стягането на китките, раменете, мускулите около врата и ключицата в тази характерна поза могат много сериозно да наранят пръстите, китките и ръцете по цялата им дължина, като болката може да е сравнима с наранявания и счупвания.

Ако в ръцете и пръстите ви се появят болки, не ги игнорирайте, а вземете мерки, защото проблемът може да прерасне в нещо по-сериозно.

Според healthdigest.com, средната скорост на писане на човек варира между 37 и 44 думи в минута. Според тези данни средностатистически за 8-часов работен ден би трябвало да бъдат изписани около 20 хиляди думи. Това е наистина тежък труд за вашите ръце, малките нервни окончания в тях, малките костици и свързващите ги връзки и сухожилия.

Проучването не включва времето за почивки. Това означава, че въпреки паузите, които правите, набраните думи и въведените данни си остават значително предизвикателство за ръцете и пръстите, информира az-jenata.bg.

Проучване, проведено от Алън Хедж, директор на лабораторията за човешки фактори и ергономия в Университета Корнел, цитирано от healthdigest.com установява, че до 80% от хората, които упражняват усилено пишещи професии всеки ден изпитват дискомфорт в мускулите, сухожилията, ставите на ръцете.

Въпреки че натискът по време на писане е малък и не би следвало да има нараняване, то бива предизвикано главно от еднообразната поза на ръцете и стягането на всички мускули по време на писане. Заради продължителното стягане се получава негативен ефект и компресия на ставите, сухожилията и връзките в ръцете, най-вече в китките и пръстите, от което произтичат и болките.

Нелекуваните или зле компенсирани хронични болки, породени от еднообразните движения при писане на компютър могат да доведат до развитие на синдром на карпалния тунел, при който е налице болка най-често в китките, безименния пръст и показалеца, понякога и в други пръсти в зависимост от индивидуалния стил на писане.

В някои по-тежки случаи може да се наложи и операция, тъй като с течение на времето мускулите на ръцете могат да влошат състоянието си и болката да продължи да се разпространява през ръката, според WebMD.

За да намалите рисковете от наранявания при продължително писане на компютър, коригирайте позата си. Постарайте се главата и гръбнакът да са изправени по време на писане. Ръцете и лактите да са разположени и опрени в една равнина, така че да няма отпускане. Избягвайте да поставяте китките си върху груби ъгли на бюрото си по време на писане. Правете повече почивки и упражнения за китки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК